„Laboratoria Przyszłości” to inicjatywa realizowana przez Ministerstwo Edukacji i Nauki we współpracy z Centrum GovTech KRPM. W ramach programu również nasza placówka otrzymała dofinansowanie na zakup nowoczesnego sprzętu służącego do rozwijania kompetencji przyszłości, m.in. drukarek 3D, mikrokontrolerów czy sprzętów do nagrań. Koordynatorem, który zajął się realizacją przedsięwzięcia została pani Sabina Ficek.
Sprzęt, który trafił do naszej szkoły, będzie wspierał odkrywanie talentów i rozwijanie pasji młodych ludzi w obszarach, które ich interesują. W naszej pracowni posiadamy w pełni wyposażone strefy: kulinarną, robótek ręcznych, stolarsko-ślusarską, robotyki, wydruku 3D i multimedialną. Oficjalne otwarcie pracowni nastąpiło 1 czerwca. W tym wyjątkowym dla każdego dziecka dniu uczniowie mogli sami przekonać się, jak wspaniale urządzona jest nasza pracownia i twórczo bawić się na przygotowanych warsztatach.
Dzięki nowoczesnym urządzeniom uczniowie będą mogli prowadzić eksperymenty naukowe, zdobywać nowe kompetencje i umiejętności ważne w kolejnych etapach edukacji oraz pomocne
w wyborze ścieżki rozwoju zawodowego. Pracownia będzie służyć nie tylko na lekcjach techniki, informatyki, w edukacji wczesnoszkolnej, ale również odbywać się tam będą kółka kreatywne.
Zatem wspierajmy nasze diamenty i korzystajmy z pracowni na co dzień.
Więcej informacji o powstawaniu pracowni w prezentacji pod linkiem:
Ten dzień uczniowie klasy 2a spędzili kreatywnie. Na początek zapoznali się z pracownią oraz zasadami korzystania z jej wyposażenia. Później przyszedł czas na działanie. Uczniowie robili gofry, przyszywali guziki, haftowali, budowali z klocków Lego oraz tworzyli specjalnymi pisakami modele 3D. Niektórzy chłopcy próbowali swoich sił w przybijaniu gwoździ. Wszystkim bardzo się podobały zajęcia w nowej pracowni i na pewno jeszcze nieraz spędzą tutaj czas.
Pod takim hasłem uczniowie klasy 2a w naszej „Fabryce kreatywności” przygotowywali owocową sałatkę. Zajęcia poprzedzone były lekcjami o zdrowym odżywianiu, na których uczniowie poznali m.in. „talerz zdrowego żywienia” który zastąpił tak dobrze znaną piramidę żywienia. Z zachowaniem bezpieczeństwa kroili różne owoce, które przynieśli. Na zakończenie odbyła się degustacja przygotowanej sałatki. Wszystkim bardzo smakowało, tym bardziej, że była przez nich zrobiona osobiście. Uczniowie doszli do wniosku, że jak ma się taką potrawę to…cukier jest niepotrzebny. A ile z tego korzyści!
W związku z obchodzonym Świętem Dyni uczniowie kl. IIIa postanowoli wykorzystać walory smakowe dyni i ugotowali dyniowy kompot. Zadanie wykonano w niedawno uruchomionej Fabryce Kreatywności. Po degustacji wielu osobom przypadł do gustu smak tego owocu.
Drugie śniadanie w Fabryce Kreatywności? Dlaczego nie! Smaczne, zdrowe i wesołe kanapki przygotowali uczniowie klasy 7a.
Tymczasem na kółku kreatywnym grupa uczniów powiększa się o kolejnych artystów. Wczoraj w strefie kulinarnej piekły się gofry, tworzyły kremy, galaretki, sałatki owocowe, napoje. A w strefie robótek ręcznych wyszywanie na kanwie, szycie.
Do tego dużo śmiechu i radości!
Zajęcia dodatkowe w Fabryce Kreatywności. Tutaj najlepiej zakończyć dzień, zajadając samodzielnie przygotowane naleśniki. Było pysznie!